enkele voorstellen binnen de grensregio

De Kosmos als modernistisch hotel op de top van de Rodeberg (heuvelland), gebouwd in 1934 - wat nu ?

De Rodeberg en z'n flanken

Een landschapswandeling richting Douvevallei en Klein Rijselhoek met mooie vergezichten op Noord-Frankrijk, wandelend door bronbosjes en natuurgebieden.

Ontwikkeling van toerisme en landschappen tussen de Rodeberg en de Zwarteberg (F)

Op deze wandeltocht komt de toeristische ontwikkeling sinds 1930 aan bod met de zichtbare ontwikkeling tot heden (zie foto). Ook de omgevende landschappen kend(n)en een evolutie. Een uiterst boeiende kennismaking met dit grensoverschrijdende "bergen"-gebied. Halve of volle dag mogelijk.

Het provinciaal domein De Kemmelberg

Een prachtige wandeling doorheen weilanden, over glooiingen, langs wijngaarden toont ons ecologisch waardevolle elementen naast sporen uit wereldoorlog I.  Schitterende panorama's krijg je er gratis bij.

De Klijte en de Scherpeberg

Kriskras langs landelijke wegen met vergezichten op de Leie- en de IJzervallei.  De scherpeberg bezit een merkwaardige geologische opbouw en uiterst mooie vergezichten in dit "klein Zwitserland".

Tussen hoppeveld en wijngaard

Deze dagwandeling brengt ons in de voormiddag naar het laatste hoppeveld in de gemeente Heuvelland.  Uitleg over hoppeteelt vroeger en nu en allerlei wetenswaardigheden komen er aan bod.  In de eerste helft van september kunnen we zelfs op bezoek bij de plukkende hoppeboer.  's Namiddags maken we uitgebreid kennis met de wijngaarden tussen Rode- en Zwarteberg, eventueel met afrondend bezoek aan de wijnboer zelf.  Halve dag eveneens mogelijk.

Een dorp van binnen en van buiten

Een verkennende wandeling laat ons grondig kennis maken met het landelijke grensdorp Westouter.  We staan stil bij woningen, heropbouw, geschiedenis en verhalen, de kern, de omliggende landschappen, sporen uit WO I en WO II ... 

Flirten met de grens

Vanuit Westouterdorp wandelen we richting "de schreve" en belanden we in het aangrenzende Frankrijk.  In het landschap is van deze grens niets te merken en toch zijn er heel wat historische wetenswaardigheden te vernemen. 

Natuurgebieden om te koesteren

Twee of meer mooie natuurgebieden worden van binnenuit verkend.  Topervaringen zijn hier weggelegd voor april-mei-juni met de specifieke en uitbundige voorjaars-bronbosflora.

enzovoort  enzovoort ...

 

Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE